Harry van der Borg

Achtergrond

   

Gefascineerd door de beelden, die ik ooit zag, ben ik zelf zo’n vijftien jaar geleden begonnen steen te bewerken. In eerste instantie met zachtere steensoorten. 

Het kappen en bewerken van stenen heb ik mij zelf eigen gemaakt. Samen met een groep enthousiaste mensen werd mijn kennis langzamerhand uitgebouwd. Daarnaast volgde ik regelmatig workshops. Maar ook door het onderzoeken van verschillende steensoorten heb ik mijn kennis vergroot. Op dit moment werk ik voornamelijk met Spaans of Portugees marmer. 

Het waarnemen van vormen in objecten, de natuur, het landschap boeit mij al mijn hele leven. Bij het werken met steen bepaalt deze zelf welke richting ik op ga, maar spelen deze waarnemingen ook een rol. Tijdens het proces ontstaat de vorm. Ik laat mij dus leiden door het materiaal, waardoor soms ook voor mijzelf het resultaat verrassend kan zijn. Een enkele keer ontstaat het idee vooraf. Ik gebruik verschillende steensoorten: onder andere serpentijn, albast, Braziliaans en Chinees speksteen en Spaans en Portugees marmer. 

Meestal werk ik abstract; soms figuratief, maar ook dat wordt weer bepaald door het materiaal of tijdens het proces zelf.

Aan de Academie te Arendonk heb ik de tekenopleiding gevolgd. Dat heeft mij beter doen kijken en veel geleerd over vorm, perspectief en het creatieve proces gestimuleerd.

In 2017 ben ik hier met de opleiding Keramiek gestart. Het werken met klei is voor mij  precies het tegenovergestelde proces als het werken met steen. Vormen ontstaan niet door iets weg te halen, maar door iets toe te voegen. Een uitdagende combinatie.

Sinds enkele jaren werk ik samen met de groep KIK.

KIK bestaat uit zo’n tien personen, die allemaal aan een kunstacademie gestudeerd hebben en zo bij elkaar gekomen zijn. We proberen met het maken van kunst bezig te zijn, elkaar te stimuleren en regelmatig een tentoonstelling te organiseren.

De eerste expositie met deze groep was in 2016 in de kapel van het Vincent van Gogh instituut te Venray. Dit verklaard ook de naam KIK (Kunst in de kapel). In 2018 en 2019 volgen  twee gezamenlijke tentoonstelling in het museum De Borggraaf in Venray.

Daarnaast heb  ik ook tweemaal deelgenomen aan de tentoonstelling “Schijt aan de grens” in Venray.

Comments are closed.